Novinky
01. února 2024

Nezávislá zásahová vozidla pro provoz plynárenské sítě

Při opravách plynárenské sítě je vyžadována rychlost a flexibilita. Proto česká společnost GasNet, s.r.o. si pořídila dvě užitková vozidla specializovaná na kritické mise.

Rozsáhlá expanze podporuje specialisty GasNetu v jejich práci – v případě potřeby i ve vzdálených oblastech.

Jako nejvýznamnější provozovatel plynárenské sítě v České republice GasNet, s.r.o. zajisťuje plynulou přepravu plynu od výrobců ke spotřebitelům. S více než 2,3 miliony zákazníků pokrývá zhruba 80 procent území České republiky. Jedním z nejdůležitějších úkolů GasNet je zajistit, aby plynárenská síť byla bezproblémová a bezpečná. Aby to bylo možné zaručit u 65 000 kilometrů plynovodů, spoléhá GasNet na velkou servisní flotilu. Patří sem také dvě pohotovostní vozidla pro zvláště naléhavá narušení, která jsme připravili na míru našim zákazníkům.

Vybaveno do každého počasí

Na obou Volkswagenech Crafter je znát, že jsou konstruovány tak, aby odolávaly nepříznivým podmínkám. Markýza nad bočními dveřmi nákladového prostoru chrání zaměstnance GasNet před sluncem, deštěm a sněhem během údržby. Aby interiér vozidla přes vysoké nebo nízké teploty nabízel pohodlný pracovní prostor, je na střeše instalována přídavná klimatizace. Pracovní světlomety na zádi a na bocích vozidla osvětlují okolí.

Rozsáhlá komunikační technologie

Práce na plynárenské síti vyžadují spolehlivou komunikaci mezi vozidlem a operačním střediskem. V přední části nákladového prostoru se nachází jednací stůl až pro čtyři osoby. Kromě zásuvek a ovladačů elektroniky vozidla je zde nainstalován také satelitní telefon a obrazovka. Pomocí tohoto zařízení pracovníci GasNetu poskytují informace o aktuální situaci, zadávají úkoly a předávají digitální mapy plynárenských soustav. Zajištěn je i kontakt s nejbližším okolím: Pokud například nastane situace akutního nebezpečí, mohou být blízké osoby varovány pomocí mikrofonu v prostoru řidiče a vestavěného reproduktorového systému.

Připraveni na dlouhé mise

Tato dvě užitková vozidla jsou navržena tak, aby poskytovala nepřetržitou podporu při opravách, a to i na odlehlých místech. Potřebnou elektřinu zajišťuje několik přídavných baterií a externí benzinový generátor. Ten se nachází v oddělené zadní části a lze jej za účelem provozu vytáhnout z vozidla pomocí nástavce pro velké zatížení. Generátor nejen zásobuje vlastní vozidlo elektřinou, ale umožňuje například provoz svařovacích strojů a řezacích strojů mimo vůz.

Počítalo se i komfort zaměstnance: k dispozici jsou různá zařízení na přípravu jídla a do objektu integrovaná chladnička. Na jedny ze zadních dveří je připevněno výklopné umyvadlo. Výhoda: použitá voda odkapává na zem za vozidlem a nedostává se do interiéru.

Dobře využitý úložný prostor

K profesionální opravě plynového potrubí je nezbytný ucelený sortiment nářadí, náhradních dílů a osobních ochranných prostředků. Proto je ve výbavě vozidel osm objemných zásuvek, sedm odkládacích ploch a čtyři uzamykatelné skříňky. Úložné možnosti jsou umístěny v lavici a ve dvou policových modulech. Díky hliníkové konstrukci je automobilový regál bott vario3 obzvláště lehký. To umožňuje rozsáhlé užitečné zatížení bez překročení maximální přípustné celkové hmotnosti vozu Volkswagen Crafter.